Saale-Unstrut - Wijnbouwgebieden

Saale-Unstrut

Wijnbeleving in een ongerepte natuur

Het gebied dankt zijn naam aan twee rivieren, want de meestal in terrasvorm aangelegde wijngaarden zijn vooral te vinden in de smalle valleien van Saale en Unstrut. Hier loopt de 51e noorderbreedtegraad, wat Saale-Unstrut tot het noordelijkste kwaliteitswijngebied van Duitsland maakt. De natuur geeft het gebied een lang groeiseizoen, waarbij de evenwichtige afwisseling van zon en koelte voor finesserijke en levendige wijnen zorgt.

Natuurlijk liggen strenge vorst in de winter en late nachtvorst in de lente op de loer, zodat wijnbouw alleen op beschutte plaatsen mogelijk is. De hellingen met wijngaarden liggen overwegend op het zuiden. Warmte-eilanden in de rivierdalen vormen een bijzonder zacht microklimaat. Met jaarlijks slechts 500 mm neerslag behoort het gebied tot de droogste van Duitsland, terwijl de zon 1600 uur per jaar schijnt. De gemiddelde opbrenst bedraagt maar 50 hl/ha. 

Je vindt hier ongewone landschappen: steile terrassen met eeuwenoude droge muren en wijngaardhuisjes. Daartussen boomgaarden en uiterwaarden. Er bovnuit torenen stoere burchten en kastelen. Cultuur, geschiedenis, natuur, romantiek en wijn gaan naadloos samen. De druivenstokken verlenen het rivierlandschap zijn unieke karakter, en dat al ruim 1000 jaar. De eerste vermelding in een oorkonde van wijnbouw aan Saale en Unstrut dateert immers uit 998. 

Langs de Weinstraße Saale-Unstrut lopen ook de routes Straße der Romanik en Himmelswege. Burchten en kastelen als de Neuenburg en Rudelsburg, belangrijke bouwwerken als de Naumburger Dom, evenals de mystieke vindplaats van de Himmelsscheibe von Nebra getuigen van de cultuurgeschiedenis van de regio. Freyburg aan de Unstrut geldt als de  officieuze wijnhoofdstad van de regio. Ieder jaar vindt hier in het tweede weekeinde van september het grootste wijnfeest van de streek plaats.

Het wijngebied, zijn wijnen, wijngoederen, proeflokalen en Straußwirtschaften zijn op een uiterst plezierige manier te ontdekken dankzij een uitgebreid net van wandel-, fiets- en waterwegenroutes. Verreweg het gootste deel van het wijnbouwgebied bevindt zich in het natuurpark Saale-Unstrut Triasland.

Traditioneel droog gevinifieerdewijnen met kenmekende fijn genuanceerde fruitigheid zijn het handelsmerk van het gebied dat met zijn 750 hectare tot de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland behoort. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in het zuiden van Sachsen-Anhalt, enkele hectaren in Thüringen en Brandenburg.

In totaal zijn van ongeveer 30 verschillende druivenrassen wijnen wijnen te proeven. Het belangrijkste is Müller-Thurgau die hier dankzij de lage opbrensgsten een opmerkelijk finesse in zich draagt. De wijnboeren van Saale en Unstrut zijn bijzonder trots op hun Weißburgunder, maar ook Silvaner en Riesling behoren tot de klassiekers van de streek. Een kwart van de aanplant wordt in beslag genomen door druiven voor rode wijn, vooral Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigelt. Rariteiten die meestal snel uitverkocht zijn.


Saale-Unstrut in een notendop

Geografische ligging:
op de 51e noorderbreedtegraade, in de valleien van Saale en Unstrut

Klimaat:
gemiddelde jaartemperatuur 9,1° C, geringe neerslag (500 mm per jaar), gemiddeld 1600 zonne-uren per jaar

Bodem:
mosselkalk, bontzandsteen, lössleem, koperleisteen 

Aanplant:
circa 750 hectare, 3 Bereiche, 4 Großlagen, 34 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Weissburgunder, Silvaner, Riesling, Portugieser, Dornfelder

20080121_01_11_018_A4_2560_1728.jpg
20080121_0260_2560_1728.jpg

Gebietsweinwerbung Saale-Unstrut

Querfurter Strasse 10
06632 Freyburg

Tel.: +49 (0)3 44 64 / 26 11 0
Fax: +49 (0)3 44 64 / 2 94 16

www.weinbauverband-saale-unstrut.de
info[at]weinregion-saale-unstrut(dot)de