Sachsen - Toerisme

Sachsen

Tussen muurtjes en smalle terrassen

Het oostelijkste en kleinste Duitse wijngebied is voor velen nog onontgonnen terrein. Wie er de wijnen van de steile hellingen langs de Elbe geproefd heeft, komt er zeker terug.

Van de stad Pirna, de Poort tot de Sächsische Schweiz, via Dresden en Meissen tot aan de romantische Elbewijndorpen rond Diesbar-Seusslitz loopt de Sächsische Weinstrasse. Opvallend zijn het goed behouden historische stadscentrum van Pirna en Pillnitz met zijn slot en de Weinbergkirche (www.weinbergkirche.de) midden in de Königlicher Weinberg, de ‘koninklijke wijngaard’. Sächsische wijnen zijn een rariteit, want minder dan 1% van alle Duitse wijn komt uit Sachsen. Gelukkig zijn er tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz voldoende Strausswirtschaften om bijvoorbeeld eens een Goldriesling te proeven.

Per fiets of te voet langs de wijngaarden

De Elberadweg, een van de populairste fietsroutes in Duitsland, verloopt grotendeels parallel aan de Sächsische Weinstrasse en de rivier. Zie voor een gedetailleerde beschrijving www.elberadweg.de. De toeristische dienst Sächsisches Elbland (www.elbland.de) en AugustusTours (www.augustustours.de) bieden arrangementen aan. Bij beide kunnen ook geleide wijnwandelingen geboekt worden. De Sächsische Weinwanderweg zorgt telkens voor prachtige vergezichten, met op de voorgrond lange rijen wijnstokken, af en toe een wijngaardhuis en beneden in het dal de Elbe als een glimmend lint met schepen. Op www.saechsischer-weinwanderweg.de vind je kaarten en alle mogelijke details

Per raderboot over de Elbe

Vanuit Dresden kun je het wijngebied per schip ontdekken. De stad is thuishaven van de oudste en grootste vloot van raderboten in de wereld (www.saechsische-dampfschiffahrt.de). De schepen stammen alle uit de 19e eeuw en worden nog door originele stoommachines aangedreven. Ze varen dagelijks van april tot oktober stroomafwaarts via Radebeul en Meissen naar Diesbar-Seusslitz en terug.


De eerste wijnbouwschool

Meissen geldt als de bakermat van de wijnbouw in het Sächsisches Elbland. Begin 12e eeuw zou een bisschop hier eigenhandig de eerste wijnstokken hebben geplant. In 1811 werd in Meissen de eerste Europese wijnbouwschool gesticht. Nog altijd zijn er wijngaarden binnen de stadsgrenzen. Behalve aan de Dom en de Albrechtsburg met zijn indrukwekkende gerechtszaal en de Grosser Wendelstein, moet een wijnminnende reiziger beslist een bezoekje brengen aan een van de talrijke historische Weinstuben in Meissen.

Het witte goud

Meissen is wereldwijd bekend om zijn ‘witte goud’, het porselein. In het demonstratieatelier van de Porzellan-Manufaktur kun je draaiers en glazuurschilders in actie zien. Wie het zelf eens zou willen proberen, kan een van de cursussen volgen. Ze duren drie tot negen dagen. Dat de wijn ook bij het porselein een bijzondere rol speelt, hangt met zijn cultuurgeschiedenis samen. De wijn heeft aan tafel, bij feesten en religieuze ceremonies een bijzondere maatschappelijke betekenis. Een klassieke decoratie van de Manufaktur heet ‘Voller grüner Weinkranz’ (www.meissen.de).


20080121_01_12_011_A4.jpg
Wg_Schloss_Wackerbarth_2560_1728.jpg

Belvedère en Schloss Wackerbarth

Het tussen Meissen en Dresden gelegen Radebeul is met zijn steile, door warmte opslaande droge muurtjes in smalle terrassen opgedeelde wijngaarden en sierlijke kasteeltje in uitzonderlijke mate gezichtsbepalend voor het beeld van het wijngebied. Op veel plaatsen geldt het zelfs dé belichaming van het wijnland Duitsland. Bijzonder  elegant is het Belvedère van het Staatsweingut Schloss Wackerbarth, het eerste  Erlebnisweingut van Europa (www.schloss-wackerbarth.de). Het is goed voor te stellen dat August de Sterk hier ooit bruisende feesten in de barokke Lustgarten vierde. Vanzelfsprekend zijn de bezichtigingen van het wijngoed geen ‘droge’ kost. De bezoekers komen hier te weten hoe de alcoholische gisting in zijn werk gaat of waarom sekt gedraaid en niet geschud wordt. De Sekttour vindt dagelijks om 17 uur plaats, de Weintour om 14 uur.

In Radebeul begint het Wilde Westen

Radebeul is niet alleen de plaats van de wijncultuur, maar ook van het Wilde Westen. Op nummer 5 van de Karl-May-Strasse staat de Villa Shatterhand, waar deze schrijver leefde. Vandaag de dag is er een museum (www.karl-may-museum.de) in ondergebracht. Kleine indianen kunnen er oefenen in spoorzoeken en boogschieten. Nog meer Winnetousfeer is te beleven op de spoorlijn tussen Radebeul en Radeburg. Sinds 1884 puft de Lössnitzdackel door het gebied van de Moritzburger vijvers. Op bepaalde zomerdagen moet je rekening houden met een treinoverval, wanneer in de Lössnitzgrund cowboys te paard opduiken en voor onvervalste Wildwestsfeer in Sachsen zorgen (www.traditionsbahn-radebeul.de).

Wijnfeesten

Het Sächsisches Winzerfest vindt ieder jaar midden juli plaats in het barokke centrum van Dresden. Gedurende het laatste weekend van augustus houden ruim twintig wijngoederen open huis met alles erop en eraan. Het Meissener wijnfeest, het grootste van de streek, vindt plaats gedurende het laatste weekend van september. Tijdens hetzelfde weekend opent Bacchus in eigen persoon het Herbst- und Weinfest Radebeul in Altkötzschenbroda. Tegelijkertijd komen komedianten uit de hele wereld naar het Wandertheater Festival. Op de laatste avond trekken ze samen met het publiek naar de Elbwiesen, waar het feest met een furieus spektakel afgesloten wordt.


En verder

In het Sächsisches Staatsweingut Schloss Wackerbarth in Radebeul vindt iedere zaterdag van de maand de buitengewone proeverij ‘Spiel der Aromen’ plaats (www.schloss-wackerbarth.de, 40 euro per persoon). De sterrenwacht van Radebeul heeft iedere vrijdag om 20 uur een ‘kijkavond’, terwijl iedere zaterdag astronomen om 15 en 19 uur een rondleiding verzorgen, een voordracht in het planetarium houden en door de telescoop laten kijken (www.sternwarte-radebeul.de). Deze volkssterrenwacht ligt midden in de wijngaarden en biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over het Elbedal.

In het ruim 600 jaar oude bedrijfsgebouw van het Weingutmuseum Hoflössnitz bij Radebeul (www.hofloessnitz.de) leer je allerlei wetenswaardigs over het werk van de wijnboer, van de snoei in de winter tot de oogst in het najaar. De Spitzhaustreppe, een trap met ruim 400 treden, leidt naar een overweldigend uitzicht over het Elbedal. Bij het wijnfeest eind augustus worden diverse oude ambachten gedemonstreerd.

De Winzergenossenschaft Meissen biedt rondleidingen door wijngaard en kelder aan, evenals proeverijen. Wie van aanpakken houdt, mag zich hier ook als oogsthelper melden (www.winzergenossenschaft-meissen.de).

In het Schlosspark van Pillnitz groeit een heel bijzondere bloem. De ruim 220 jaar oude camelia (www.schlosspillnitz.de/de/startseite/) is ongeveer negen meter hoog en heeft een doorsnee van elf meter. In de zomer staat hij in de open lucht, in de winter in een kas. Hij is op zijn mooist van medio februari tot april, wanneer hij zich tooit met zo’n 35.000 roze bloesems! Het slot van Pillnitz herbergt nu het Kunstgewerbemuseum der Staatlichen Kunstsammlungen Dresden, met ondermeer de troon van August de Sterke (www.skd.museum/besuch/residenzschloss/).

In Dresden is een heel klein museum gewijd aan de hier geboren schrijver Erich Kästner, aan de hand van interactieve zuilen onthult het zijn geheimen (www.erich-kaestner-museum.de).

In de omgeving

Voorbij Pirna versmalt het Elbedal en duiken de unieke, grillige rotsen van de Sächsische Schweiz op. De indrukwekkende afwisseling van bergen, rivierdalen en lang gerekte vlaktes maakt dit gebied tot een wandelparadijs. Het zandsteen van de Bastei, de smalle rotsrug die het dichtst in de buurt van de Elbe komt, biedt de bezoeker vanaf 194 meter hoogte een onvergetelijk uizicht over het Elbedal op de tafelbergen van de Sächsische Schweiz.