Sachsen - Wijnbouwgebieden

Sachsen

Sachsen

Sachsen is het meest noordoostelijke en een van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland. Ppas op de 51e breedtegraad bij Dresden beginnen de wijngaarden. Niettemin heeft de wijnbouw hier een traditie van ruim 800 jaar. In 1161 was er voor het eerst sprake van in een oorkonde en in zijn bloeitijd in de 17e eeuw waren er 5000 hectare wijngaarden.  

Als bakermat van de Saksische wijnbouw geldt de porceleinstadt Meißen. Nog altijd wordt daar het grootste wijnfeest van de streek gevierd. Zowel de kerk als de wereldlijke overheid hebben zich eeuwenlang met wijnbouw beziggehouden. Tegelijkertijd werden kastelen en buitenhuizen gebouwd, evenals wijngaardeniershuizen, wijngaardkerken en schenkgelegenheden. Zo ontwikkelde zich de voor het gebied kenmerkende verbinding tussen biuwkunst en wijnbouw.  

Dat hier ondanks de noordelijke ligging in het bijzonder witte wijnen van hoge kwaliteit gemaakt kunnen worden, is te danken aan een uitzonderlijk klimaat. Daar waar nog genoeg neerslag valt, biedt het continentale klimaat met zijn  1600 zonne-uren de juiste condities om de druiven te laten groeien en rijpen. De constante afwisseling van warmte overdag en koelte ‘s nachts zorgt voor rijke aroma’s in de wijnen. 

Wijn uit Sachsen is een rariteit. Je komt hem vooral in het gebied zelf tegen, in zowel gezellige Weinstuben als klasserestaurants, in stijlvolle vinotheken en bij wijnfeesten in het najaar. En natuurlijk bij de boeren zelf. Die zijn te vinden langs de Sächsische Weinstraße. De 55 kilometer lange route van Pirna via Dresden, Radebeul en Meißen tot aan de idyllische wijndorpen aan de Elbe in de omgeving van Diesbar-Seußlitz verbindt cultuurhistorische bezienswaardigheden met een schitterend wijngaardlandschap.

De kenmerkende terraswijngaarden met hun stenen muurtjes vormen een bijzonder kleinood van de wijnbouw in Sachsen, want op de steile hellingen langs de Elbe ontstaan de beste regionale wijnen. Met voorop Traminer en verder Weiß- en Grauburgunder. De 90 kilometer lange wandelroute Sächsische Weinwanderweg verbindt de parels van de streek met elkaar en leidt langs de mooiste wijngaarden, uitzichtpunten en wijnkelders.

Tal van Straußwirtschaften nodigen uit tot het drinken van een glas met stevige kost erbij. Deze rustieke pleisterplaatsen, meestal gerund door kleine of vrijetijdswijnboeren, zijn erg populair. Wie meer te weten wil komen over het werk in de wijngaard en in de kelder, zou een vakantie bij de wijnboer kunnen boeken of de opendeurdagen bezoeken. In het laatste weekend van augustus organiseren ruim 25 wijngoederen wijngaardtours, kelderbezoeken en proeverijen. Behalve Müller-Thurgau, Riesling en Weißburgunder kun je daarbij ook rariteiten tegenkomen uit de in totaal meer dan twintig verschillende druivenrassen tellende aanplant van het Elbedal. Elbling en Gutedel bijvoorbeeld, of Goldriesling die alleen hier in Sachsen geteeld wordt.


Sachsen in een notendop

Geografische ligging:
Elbedal en zijdalen tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz over een lengte van 55 kilometer, plus de Bereiche Elstertal (Sachsen-Anhalt) en Schlieben (Brandenburg)

Klimaat:
gematigd continentaal klimaat met zachte jaartemperaturen en gemiddelde neerslag

Bodem:
gevarieerd, van verweerd graniet en granietporfier tot leem, löss en zandsteen

Aanplant:
circa 490 hectare, 2 Bereiche, 4 Großlagen, 17 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Riesling, Weiss- en Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Kerner

20080121_01_12_017_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_12_025_A4_2560_1728.jpg

Weinbauverband Sachsen e.V.

Fabrikstrasse 16
01662 Meissen

Tel.: +49 (0) 35 21 / 76 35 30
Fax: +49 (0) 35 21 / 76 35 40

www.weinbauverband-sachsen.de
info[at]weinbauverband-sachsen(dot)de