Württemberg - Toerisme

Württemberg

Land van filosofen en schrijvers

Van Tauberfranken in het noorden via de Zabergäu tot aan het Bodenmeer helemaal in het zuiden strekt zich een van Duitslands uitgebreidste wijngebieden.

Wie naar Württemberg afreist, heeft de keuze tussen kloosterwinkel en vinotheek, tussen amusementspark en literatuurarchief, tussen Mercedes en Porsche en tussen talrijke routes en deeltrajecten van de regionale Weinstrasse.

Württemberger Weinstrasse

De Württemberger Weinstrasse begint in Weikersheim bij Bad Mergentheim (www.liebliches-taubertal.de) en voert over ruim 500 kilometer hoofdzakelijk langs de Neckar en de zijdalen daarvan. Na Hohenlohe loopt de route naar het Weinsberger Tal en via de Heuchelberg tot in de Zabergäu (www.kocherjagst.de). Na het Enztal gaat hij door de dalen van Bottwar (www.das-bottwartal.de), Rems (www.remstal-route.de) en Murr. Vervolgens voert de Weinstrasse via Stuttgart naar het dal van de Boven-Neckar om ten oosten van Tübingen te eindigen in Metzingen.

In het spoor van Götz von Berlichingen

Ook voor wandelaars en fietsers hebben de Württemberger hun ‘Ländle’ uitstekend bewegwijzerd. Langs de Neckar en zijn zijrivieren lopen talrijke fiets- en wandelpaden. Via de rustige Jagst- und Kochertalradweg kun je fietsen langs de plaatsen waar Götz von Berlichingen zich deed gelden. In zijn geboorteplaats Jagsthausen laten de Burgfestspiele van juni tot augustus de Götz van Goethe tot leven komen. Op bepaalde plaatsen is het mogelijk om bij Jagsthausen in de schone Jagst te zwemmen (www.jagsthausen.de).  Wanneer dat te koud is, biedt het Badepark Solymar (www.solymar.de) in Bad Mergentheim een prima alternatief.

Schiller in Marbach....

Bijzonder aanbevolen is het gedeelte van Heilbronn naar Marbach van de Neckartal Radweg, gemarkeerd met een groene fiets. In Heilbronn getuigen de Renaissanceklok aan het stadhuis en de Kilianskirche van uitstekende heropbouw van de in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen binnenstad. De Felsengärten boven het smalle rivierbed bij Hessigheim en Besigheim verder naar het zuiden behoren tot de mooiste wijnlandschappen van Duitsland. In het hoog boven de Neckar liggende Marbach (www.marbach-bottwartal.de, www.schillerstadt-marbach.de) draait bijna alles om Schiller. Zijn geboortehuis is van april tot november te bezichtigen. In het Schiller Nationalmuseum vinden tot aan 2009 wegens verbouwingswerken uitsluitend bijzondere tentoonstellingen plaats. Schillers verjaardag op 10 november viert men in Marbach in grootse stijl met muziek, lezingen en bloemen. Sinds juni 2006 is de Marbacher Schillerhöhe een attractie rijker: het nieuwe Literaturmuseum der Moderne maakt met een permanente collectie en kleinere wisseltentoonstellingen de literatuur van de 20e en 21e eeuw tot een avontuur. Iedere zondag om 11 uur wordt een open rondleiding aangeboden, op wisselende tijdstippen diverse workshops rond het thema literatuur voor kinderen en jongeren (www.dla-marbach.de).


...en Hesse in Maulbronn

In de heerlijke middeleeuwse atmosfeer van het cisterciënzerklooster Maulbronn,  UNESCO-wereldcultuurerfgoed, vinden van mei tot september de Maulbronner kloosterconcerten (www.klosterkonzerte.de) plaats. In de weekends brengt een eigenlijk stil gelegd spoor de bezoekers dan tot bijna in het klooster (www.vcd-bw.de/service/klosterstadtexpress). Beroemde geesten als Kepler, Hölderlin en Hesse bezochten de kloosterschool. Hoewel Hesse maar net negen maanden seminarist was, heeft hij deze periode veelvuldig in zijn literaire werk aan bod laten komen. De abdij is van dinsdag tot zondag tussen 11 en 15 uur voor bezoekers geopend, van maart tot oktober ook maandags.

Trollinger das schwäbische Nationalgetränk

Terwijl de wijnconsumptie in heel Duitsland gemiddeld rond de 20 liter per persoon ligt, drinken de Württembergers onder het ’Zum Durscht darf´s gar net erscht komme’  jaarlijks ruim 30 liter. De rode Trollinger geldt zelfs als het ‘nationale slokje’. In en om Heilbronn vindt ieder jaar in mei heel toepasselijk de populaire Trollinger marathon plaats (www.trollinger-marathon.de). Kleine sportievelingen met hoge aspiraties kunnen zich uitleven op trampolines (www.trampoline-heilbronn.de). De grote Breitenauer See in het Sulmtal biedt verkoeling en is een goed uitgangspunt voor tochten en wandelingen (www.breitenauersee.de).

Wein-Villa en Mercedes Museum

Wie na zoveel sportiviteit trek gekregen heeft in  Heilbronner wijnen, vindt een grote selectie bij de Württemberger Winzer (www.wwg.de) of in de Heilbronner Wein Villa. In dit herenhuis uit het einde van de 19e eeuw bieden wijnboeren en kelders uit ruim 100 wijnen met bijpassende hapjes aan. De Villa is van dinsdag tot zaterdag geopend tussen 11.30 en 22 uur (www.wein-villa.de).  Met niet minder grandeur presenteren zich het Porsche Museum in Zuffenhausen en het Mercedes Benz Museum in de Stuttgarter voorstad Untertürkheim (www.mercedes-benz.com/classic), waar ondermeer de twee allereerste auto’s uit de wereldgeschiedenis tentoongesteld worden. Bij het station van Obertürkheimer begint de wandelroute door de wijngaarden van Stuttgart (www.stuttgarter-weinwanderweg.de).


20080121_01_13_004_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_13_010_A4_2560_1728.jpg

Leven als God in Württemberg

Voor je in Stuttgart halt maakt, is een omweggetje langs het ’Versailles van Schwaben’ de moeite waard. Schloss Ludwigsburg (www.schloss-ludwigsburg.de/start) is een reusachtig barokslot uit de 18e eeuw met een oogstrelend tuincomplex Blühendes Barock, geopend van maart tot november (www.blueba.de). In de sprookjestuin wonen Max und Moritz, Sterntaler und Witwe Bolte. Gedetailleerde informatie over Württembergse kastelen en burchten is te vinden op de site www.historisches-wuerttemberg.de.

Shopping en culturen

In de Stuttgart, de hoofstad van het Bundesland Baden-Württemberg, moet je oppassen je geld niet allemaal uit te geven aan winkelen. Wie wil weten hoe je snel aan geld komt, kan vrijdags om 14 uur een kosteloze rondleiding bij de experts van de Stuttgarter beurs volgen (www.boerse-stuttgart.de). ‘Stuggi Town’ biedt bovendien een veelheid aan culuur en culturen. Het Lindenmuseum (www.lindenmuseum.de) geeft inzicht in de diverse culturen van deze wereld. De toeristische dienst (www.stuttgart-tourist.de) biedt Weinerlebnistouren aan, zoals een wandeling over de Württemberg naar het buitengewoon bezienswaardige wijnbouwmuseum van Uhlbach. De Weinstube ervan is geopend in de weekenden en op feestdagen van april tot oktober.

Voor de kinderen

In het Erlebnis- und Wildpark Tripsdrill (www.tripsdrill.de) tussen de wijngaarden van Cleebronn en Bönnigheim kun je ondermeer zeepkist racen en raften. Bijna dagelijks om half drie krijgen de wilde dieren hun voer. Er zijn hier brommende bruine beren, wolven en lynxen te zien. Volwassenen kunnen ondertussen van de omliggende wijngaarden genieten of in het Vinarium wijn proeven.

Rond 1200 werd Burg Guttenberg gebouwd om de Kaiserpfalz in Bad Wimpfen te beschermen. De tentoonstelling ’Leben auf der Ritterburg’ vertelt de geschiedenis van de burcht en zijn bewoners. Adelaars, grote gieren en oehoes cirkelen bij de vluchtdemonstraties boven het Neckardal en de hoofden van de bezoekers. Wie moe geworden is van het bezoek aan de burcht en de vogels, kan in het Ritterlager op hooi slapen (volwasssenen betalen 18 euro, kinderen 12 euro per nacht).


Wijnfeesten

Heilbronn viert ieder jaar in september met het Heilbronner Weindorf, een van de meest bezochte wijnfeesten van Duitsland. Ongeveer 30 Wengerter (wijnboeren) en coöperaties schenken dan honderden verschillende wijnen en sekte. Bij het Traubenblütenfest in juni vindt hier ook de Buttenlaufmeisterschaft plaats. De deelnemers moeten dan met een (gevulde!) emmer op de rug een hindernisparcours afleggen. Nadere informatie op www.heilbronn-marketing.de. Verder staan op www.tour-de-wein.de talrijke fiets- en wandeltochten rondom de Württemberger Wein nader beschreven. De toeristische diensten van Hohenlohe en Heilbronn bieden arrangementen voor fietstochten en evenementen aan zoals ‘Weinlese hautnah’ of ‘Pralinen-, Wein- und Essigprobe ‘.

Op www.weinreisen-wuerttemberg.de kunnen behalve fietstochten ook wijnstudiereizen en wandelingen in het spoor van dichters en denkers geboekt worden. Wanneer de grote hoeveelheid aanbiedingen wat verwarrend overkomt, dan biedt de site www.reise-baden-wuerttemberg.de een zeer goed overzicht.

Op een diepte van 200 meter verloopt het gangenlabyrint van de zoutmijn Bad Friedrichshall-Kochendorf (ten noorden van Heilbronn). In de weekenden en op feestdagen van mei tot oktober kunnen bezoekers tijdens een rondgang van anderhalve kilometer de glimmende wereld van het zout beleven en meer te weten komen over de activiteiten van de mijnwerkers in de loop der tijden. Een attractie voor jonge bezoekers is de glijbaan in de koepelzaal. De entree bedraagt voor volwassenen 7 euro, voor kinderen (van 6 tot 18 jaar) 4,50 euro.

Watersportliefhebbers kunnen vanuit geheel ander perspectief de valleien van Neckar, Jagst en Kocher bekijken op een kanotour (www.kanu-bike.de). Dagtrips in een driezitskano kosten 26 euro per persoon; ook zijn gecombineerde fiets- en kanotochten mogelijk. Bij de Mark Twaintour peddel je een of meer dagen op de Neckar en kun je ’s avonds rond het kampvuur zitten in een wigwamdorp.

In de omgeving

Een reisdoel in wording ligt ten noorden van Möckmühl in Osterburken (aan de Autobahn Heilbronn-Würzburg). Mensen die enthousiast zijn over de Middeleeuwen zijn hier dag in dag uit bezig met de opbouw van een themapark. Op www.mittelalterpark.de zijn de vorderingen te volgen.