Württemberg - Wijnbouwgebieden

Württemberg

Zuidelijk en rood

Onder Duitslands grote wijngebieden neemt Württemberg plaats vier in. Met een aandeel van ruim 70 procent domineren hier blauwe druivenrassen. De bekendste rode wijn uit het ‘Ländle՚ is onverminderd de Trollinger. Men noemt deze makkelijk drinkbare wijn wel de nationale drank van de Württembergers. Die drinken hem graag bij een Vesperteller met vleeswaren. 

Het is algemeen bekend dat de wijnconsumptie in Württemberg duidelijk hoger ligt dan elders in Duitsland. Voor een groot deel is dat te danken aan de Trollinger. In Heilbronn wordt zelfs ieder jaar de Trollinger-Marathon gehouden. Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder, Württembergs overige belangrijke rode wijnen, zijn vooral bedoeld als smakelijke begeleiders van de betere keuken. In de zomer is het ook genieten van van Schillerwein, een uit blauwe en witte druiven samengestelde specialiteit, of van een glas Riesling als belangrijkste witte wijn van Württemberg.

Wijnbouw vindt plaats langs de Neckar en in de beschutte dalen van zijrivieren als Rems, Enz, Kocher, Jagst en Tauber en zelfs aan de Bodensee. Kern van het wijngebied is het Bereich Württembergisches Unterland aan de Midden Neckar. Ten zuiden daarvan sluit het Bereich Remstal-Stuttgart aan.
Württember kent veel waardevolle wijngaarden op steile hellingen. Wijnboeren bewerken vaak maar kleine percelen waarvan ze gewoontegetrouw de opbrengst aan de dichtstbijzijnde coöperatie leveren. Daarvan zijn er in Württemberg meer dan 50. Samen zijn die goed voor zo’n 80 procent van de verkopen.

Grote delen van het wijngebied worden ontsloten door de Württemberger Weinstraße. Over een lengte van 500 kilometer loopt die van Weikersheim bij Bad Mergentheim tot aan het oostelijk van Tübingen gelegen Metzingen, voornamelijk langs de Neckar en zijn fraaie zijdalen. Al even attractief is de lectuur van de Württembergse kalender met wijnfeesten. Die vermeldt ruim 200 evenementen waarbij de wijn ter plaatse in sfeervolle stemming geproefd kan worden. Tot de bekendste en grootste wijnfeesten behoort het Heilbronner Weindorf. 

Württemberg is ook en zeker niet in het mminst het land van de filosofen en dichters. De eerste president van de Bondsrepubliek zou zich voor het schrijven van zijn redevoeringen hebben laten inspireren door een glas Lemberger. Voor de schrijvers Schiller en Hölderlin geldt vermoedelijk iets vergelijkbaars. Bij een wijnreis naar Württemberg kom je onvermijdelijk de nodige kunst en cultuur tegen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het Zwabische Marbach met zijn Schiller-National-Museum of bij een bezichtiging van Burg Hornberg waar Goethes Götz von Berlichingen resideerde.


Württemberg in een notendop

Geografische ligging:
tussen Reutlingen en Bad Mergentheim met als centra  Stuttgart en Heilbronn

Klimaat:
zachte jaartemperaturen, door het Zwarte Woud en Schwäbische Alb beschutte dal van de Neckar

Bodem:
verschillende formaties van keuper; aan de Midden Neckar geïsoleerd mosselkalk

Aanplant:
circa 11.400 hectare, 6 Bereiche, 17 Großlagen, 210 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Trollinger, Riesling, Schwarzriesling, Lemberger, Spätburgunder, Kerner, Müller-Thurgau, Silvaner en als specialiteiten Samtrot en Frühburgunder (Clevner)

20080121_01_13_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_13_041_A4_2560_1728.jpg

Werbegemeinschaft Württembergischer Weingärtnergenossensch. eG

Raiffeisenstraße 6
71696 Möglingen

Tel.: +49 (0) 71 41 / 24 46 0
Fax: +49 (0) 71 41 / 24 46 20

www.wwg.de
info[at]wwg(dot)de

Weinbauverband Württemberg e. V.

Hirschbergstraße 2
74189 Weinsberg

Tel.: +49 (0) 71 34 / 80 91
Fax: +49 (0) 71 34 / 89 17

www.wvwue.de
info[at]wvwue(dot)de