Wandelen Details

Wandelen

Baden - Ortenauer Weinpfad

De 160 kilometer lange Badische Weinstraße biedt enthousiaste wijnwandelaars tal van routes. Een ervan is de etappe van Neusatz via Sasbachwalden naar Kappelrodeck met een lengte van 11,5 kilometer.

Ons startpunt ligt in het bij Neusatz horende Gebersberg, van waaruit we om te beginnen het bewegwijzerde wijnpad volgen. Dit deel van de route gaat behoorlijk steil omhoog, maar wanneer dat eenmaal achter ons ligt, stijgt de weg door het veld nog maar matig. Tenslotte voert hij licht dalend naar het  Laufbachtal.

Voor ons ligt nu de plaats Lauf, die in 1385 voor het eerst in een oorkonde vermeld werd. De gemeente behoorde aanvankelijk tot de keizerlijk Oostenrijkse landvoogdij Ortenau en werd in 1805 aan het groothertogdom Baden toegewezen. De plaatselijke bezienswaardigheid nummer 1 is de in de volksmond als Laufener Schloß aangeduide burcht Neu-Windeck. Dit middeleeuwse verdedigingswerk werd rond 1300 door de heren van Windeck gebouwd en is al sinds 1580 een ruïne. In het lieflijke landschap ziet die er echter extra schilderachtig uit. De tand des tijds heeft de oude ruïne intussen zo ver aangetast dat een bezichtiging wegens het gevaar van vallende stenen helaas niet mogelijk is. 

Terwijl we de burchtruïne achter ons laten, komen we afwisselend langs hoogstamboomgaarden en wijngaarden waarvan de idyllische aanblik je doet dromen. Daarbij komen we uiteindelijk langs het religieuze beeld voor de Alde Gott. Het heeft ook zijn naam gegeven aan de uitstekende Spätburgunder uit de omgeving, een fonkelende, granaat- tot robijnrode wijn. De route brengt ons in het sfeervolle dorp Sasbachwalden met zijn vakwerkhuizen. Om de aanstekelijke atmosfeer van het wijndorp ten volle te genieten gaan we een van de vele restaurants binnen om de innerlijke mens te versterken met lokale specialiteiten en prima wijn. Voorbeelden daarvan zijn de Alde Gott Stuben (Talstraße 51), Zum Fässlewirt (Murberg 1) en ook Rebstock (Königsrainstraße 2). Alleen al aan de Talstraße liggen zo veel zaken dat niemand honger of dorst hoeft te houden.

Gesterkt volgen we het wijnpad verder in de richting van Kappelrodeck. De weg stijgt dusdanig dat er einige inspanning voor nodig is om uiteindelijk Auf der Eck beloond te worden met een schitterend uitzicht op het zich nu voor ons uitstrekkende Achertal.

Door prachtige wijngaarden wandelen we nu naar beneden om tenslotte ons einddoel Kappelrodeck te bereiken, in heel Duitsland beroemd om zijn rode wijn. Boven de plaats van de Hex vom Dasenstein uit troont het uit de 11e eeuw stammende Schloss Rodeck. Het is een van de weinige burchten die door alle eeuwen heen niet onder grote beschadigingen geleden heeft en uitstekend behouden gebleven is. Van daar uit heb je een prima uitzicht op het Rijndal tot Straatsburg aan toe. 

Een mooi richtpunt is ook het Zuckerbergschloss, een romantisch kleinood in een uitgestrekt park met prachtige bomen. In het bijbehorende café kunnen we nu van inspanningen bijkomen en alle indrukken van de dag nog eens de revue laten passeren. 

Als klassiek wijndorp biedt Kappelrodeck zijn bezoekers natuurlijk ook verder tal van mogelijkheden om na een inspannende wandeldag weer op krachten te komen. In het centrum nodigt bijvoorbeeld Gasthaus Linde (Marktplatz 112) uit voor een bezoek.


11,5
Aantal kilometers

350
Hoogte in meters

3
Tijdsduur in uren

Ortenauer Weinpfad

Route

Neusatz - Kappelrodeck

Startplaats

Neusatz

Eindpunt

Kappelrodeck

Markering

Blauwe druiven op een rode ruit in een witte rechthoek met links en rechts daarvan een rode lijn.

Karakteristiek

Aan het begin sportief stijgend, daarna glooiend terrein. Deels geasfalteerde wegen. De route voert ook door bossen en biedt op sommige plaatsen een mooi uitzicht op de Rijnvlakte.

Parkeren

Diverse parkeermogelijkheden in het centrum van Neusatz


Contact

Badischer Wein GmbH

Sonja Höferlin
Basler Landstraße 28 b
79111 Freiburg

Tel.: +49 761 89784784
Fax: +49 761 89766396
info[at]badischerwein(dot)de
www.badischerwein.de

En verder …

Rust
Europapark Rust
Freizeitpark
www.europapark.de

Linx
World of Living
Museum
www.world-of-living.de

Hohberg
Bienenmuseum
www.bienenmuseum.de

Oberkirch
Ruine Schauenburg
Ausflugsziel
www.schauenburg.de

Durbach
Skulpturenpark Durbach
Ausflugsziel
www.durbach.de/Media/Attraktionen/Skulpturenpark-Durbach

Gutach
Vogtsbauernhöfe
Freilandmuseum
www.vogtsbauernhof.org

Baden Baden
Casino / Thermen / Kurpark
Kurstadt
www.baden-baden.de

Kappelrodeck
Ölmühle
Museum
www.kappelrodeck.de

Kappelrodeck
Zuckerbergschloss
Galerie mit Gastronomie
www.zuckerbergschloss.de

Straußwirtschaft

In het wijnbouwgebied Baden mag een Straußwirtschaft maximaal 40 zitplaatsen hebben, moet die eigen wijn schenken en mag daarbij eenvoudige, overwegend zelfgemaakte kost serveren.  
De Strauße, zoals men ter plaatse ook wel zegt, mag hoogstens 16 weken per jaar geopend zijn, die meestal over twee perioden in voor- en najaar verdeeld worden. Alleen in het Alemannische taalgebied heten zulke proefgelegenheden Straußwirtschaft, in het Zwabische heten ze Besenwirtschaft of simpelweg Besen. Nergens is het aanbod zo groot als hier. Het beste overzicht is te vinden op Internet:  


Aanbevolen hotels en restaurants

Hotel Gasthaus zur Linde

Schwarzwaldstraße 32
77815 Bühl

Tel.: +49 7223 / 98050
gasthaus[at]linde-neusatz(dot)de
www.linde-neusatz.de

Reblaus Gasthaus & Pension

Hardkopfweg 2
77815 Neusatz

Tel.: +49 77815 / 940860
gasthausreblaus[at]t-online(dot)de
www.reblaus-waldmatt.de

Gasthof Hirsch

Grüner Winkel 24
77876 Kappelrodeck

Tel.: +49 7842 / 993930
info[at]hirsch-kappelrodeck(dot)de
www.hirsch-kappelrodeck.de

Obere Linde Hotel & Restaurant

Hauptstraße 25-27
77704 Oberkirch

Tel.: +49 7802 /8020
mail[at]obere-linde(dot)de
www.zur-oberen-linde.de