Wandelen Details

Wandelen

Franken - Rotwein Wanderweg

Met zijn totale lengte van zo’n 70 kilometer is het niet te doen om de hele  Fränkischer Rotwein-Wanderweg in een dag af te lopen anders dan in een loodzwaar geforceerd marstempo.

Omdat we meer met genoegen hebben, stellen we ons tevreden met de etappe van Erlenbach naar Großheubach die volop te zien geeft. Met zijn lengte van 14,5 kilometer en beschieden hoogteverschillen is hij sowieso goed te doen. 

Vanaf het bergzwembad in Erlenbach vinden we dankzij de goede bewegwijzering probleemloos de aansluiting met onze wandelroute. Al bij ons vertrekpunt kunnen we ons op de hoogte stellen van steeds geactualiseerde informatie over de openingstijden van Häckerwirtschaften waar je wijn kunt proeven. Via een smal voetpad dat bij het zwembad begint bereiken we al snel een uitzichtpaviljoen. Van daar gaat het verder omhoog naar de Hohbergsweg. Die loopt dwars door de wijngaarden van Erlenbach  tot die van Klingenberg, waar zich een fantastische blik over het Maindal ontvouwt.

Wie wil, kan nu naar de ruïne van de Clingenburg klimmen. Rond 1100 wird die gebouwd in opdracht van de Mundschenk van de schenker van keizer Friedrich Barbarossa. Vanaf het terras heb je een uitzicht zoals op een ansichtkaart. De Burgweg brengt ons weer terug op de eigenlijke route. Alvorens richting  Großheubach verder te gaan is een omweg naar de historische binnenstad van Klingenberg te overwegen vanwege de vele bezienswaardige vakwerkhuizen, wijnbouwmuseum en uitstekende gastronomisch aanbod. Een bezoek aan het wijngoed Stadt Klingenberg (Wilhelmstraße 107) is zeer de moeite waard!

Om op de wijnwandelroute terug te komen lopen we als volgt. Vanuit het wijnbouwmuseum voert de weg over een trap in de wijngaard Schlossberg en dan verder via Burg- und Johannesweg tot aan de wijk Röllfeld. Daar komt hij tenslotte in de Urbanusstraße uit en voert dan via de Oberlandstraße en Langgasse links naar beneden naar de Gartenstraße. Deze volgen we nu tot aan de Himmeltaler Straße om na het einde van de bebouwing rechtsaf een veldweg in te slaan.

Na het oversteken van de Röllbach wandelen we door weiden en akkers verder tot aan de Rossbergsweg. Aan het eind even naar links en dan onmiddellijk weer rechtsaf een andere veldweg op. Deze brengt ons na ongeveer 200 meter bij een scherpe bocht naar rechts die we tot aan de Restbergweg volgen, waarop we naar links richting zuiden gaan. Het is de moeite waard hier even een kleine pauze te nemen om te genieten van het uitzicht op het Maindal, de tegenoverliggende gemeente Laudenbach en de schilderachtige bergen van het  Odenwald.

Vervolgens doorkuisen we een wijngaard met aan het zuidelijke uiteinde daarvan een schaduwrijk stuk bos. Vooral op hete zomerdagen is dit koele weggedeelte een ware verkwikking. De bosweg leidt ons snel naar het ravijn in het Lachendal. Hier slaan we naar rechts en volgen de parallel aan het ravijn steil naar beneden lopende weg tot aan de bosrand. Daar aangekomen buigen we nu linksaf in de richting van Großheubach.

De weg begint nu licht te stijgen zonder dat dat extra inspanning betekent. Spoedig komen we bij een alleenstaand huis dat we rechts laten liggen en lopen langs voorlopig braak liggende wijngaarden. Na ruim twee kilometer bereiken we de allesbehalve braak liggende wijngaard van de Staatliche Hofkellerei Würzburg. Op een oppervlakte van ongeveer 4 hectare worden hier uitsluitend druiven voor rode wijn geteeld.

Voor ons zien we al het klooster Engelberg en het wijndorp Großheubach liggen, ons einddoel. We blijven op de lichtjes dalende weg om bij het eerste woonhuis scherp naar rechts af te buigen en dan spoedig op de Dompfaffenweg uit tekomen. Verder gaat naar het Finkenhain, waar de weg naar een voetpad daalt. Naar rechts nu een veldweg op, volgen tot aan Frühlingsstraße en bij de begraafplaats de Röllfelder Straße oversteken. Via de Friedhofstraße, de Kirchstraße en de Mainstraße komen we tenslotte uit bij het historische raadhuis midden in het dorp.

Na al het wenden en keren hebben we het nu wel even gehad en hebben we dringend verpozing nodig. Gelukkig heeft de plaatselijke horeca alles paraat wat hiervoor nodig is, van Frankisch culinair lekkers tot verfrissende en licht verteerbare wijnen, vaak uit eigen teelt. Dat kann bijvoorbeeld in Rosenbusch (Engelbergweg 6), Zur Bretzel (Kirchstraße 1) of Zur Krone (Miltenberger Straße 1).


14,5
Aantal kilometers

75
Hoogte in meters

4
Tijdsduur in uren

Fränkischer Rotwein Wanderweg

Route

Erlenbach - Großheubach

Startplaats

Erlenbach

Eindpunt

Großheubach

Markering

Gevuld, schuinstaand glas met rode wijn op een witte ondergrond met de contouren van de route

Karakteristiek

Mooie wandelroute door de wijngaarden met uitzicht over het Maindal. Volop horecagelegenheden. Verharde, goed te begane wegen.

Parkeren

Parkeerterrein bij het Bergschwimmbad


Escherndorf, Franken

Contact

Mainland Miltenberg-Churfranken

Brigitte Duffeck
Engelplatz 69
63897 Miltenberg

Tel.: +49 9371 404 159
Fax: +49 9371 94 88 945
info[at]frankenrotwein(dot)de
www.churfranken.de

En verder …

Großheubach
Franziskanerkloster
Kloster
www.franziskaner-engelberg.de

Miltenberg
Historische Stadt Miltenberg
www.miltenberg.info

Mildenburg
Aussicht und Entspannung
Museum
www.miltenberg.info/article/museum-burg-miltenberg-und-mildenburg

Miltenberg
Museum am Schnatterloch
Museum
www.museum-miltenberg.de

Wertheim
Wertheim Village
Shopping
www.wertheimvillage.com

Aschaffenburg
Schloss / Pompejanum
Historische Stadt
www.schloesser.bayern.de/deutsch/schloss/objekte/as_pom.htm

Würzburg
Innenstadt Würzbrug
Historische Stadt
www.wuerzburg.de

Straußwirtschaft

In Franken moeten er tussen 100 en 200 Straußwirtschaften zijn. Omdat het verschil met reguliere Weinstuben niet altijd even duidelijk is, weet niemand het precieze aantal. In Franken heten deze gelegenheden bovendien Heckenwirtschaften, een benaming die mogelijk afgeleid kan worden van een schenkverbod voor wijn en bier uit de 14e eeuw. Menig glas werd echter in het verborgene geschonken, achter een heg. Waarschijnlijker is echter dat Hecke van Häcker stamt, de oude Frankische benaming voor wijnboeren.

Net als overal gelden in Franken strenge regels voor de openingstijden van de  Heckenwirtschaften. Ook mogen er maximaal 40 zitplaatsen voorhanden zijn en alleen zelf geproduceerde wijnen en eenvoudige gerechten geserveerd worden.

Informatie over Heckenwirtschaften in Franken ist te vinden op:
www.weinfranken.eu/weinstuben                                                  
www.heckenwirtschaft-info.de (met gegevens over Mainfranken)                               
www.nordheim-main.de/heckenwirtschaften


Aanbevolen hotels en restaurants

Bei Liebe's Bed & Breakfast

Mechenharder Straße 5
63906 Erlenbach

Tel.: +49 9372 / 9454 - 0
post[at]bei-liebes(dot)de
www.bei-liebes.de

Weingut & Hotel Neubauer

Brückentor 30
97837 Erlenbach

Tel.: +49 9391 / 2130
info[at]weingut-neubauer(dot)de
www.weingut-neubauer.de

Ferienwohnung Weigand

Frühlingstraße 21
97837 Erlenbach

Tel.: +49 9391 / 3639
fewo[at]ferienwohnung-weigand(dot)de
www.ferienwohnung-weigand.de

Rosenbusch Hotel & Restaurant

Engelbergweg 6
63920 Großheubach

Tel.: +49 9371 / 65040 - 0
info[at]hotel-rosenbusch(dot)de
www.hotel-rosenbusch.de

Gasthaus Zur Krone

Miltenberger Straße 1
63920 Großheubach

Tel.: +49 9371 / 2663
lecker[at]gasthauskrone(dot)de
www.gasthauskrone.de

Massimo Pacciolla Restaurant

Hauptstraße 55
63920 Großheubach

Tel.: +49 9371/ 9499377
mail[at]da-massimo(dot)com
pacciolla.de

Weingut - Gasthaus Zur Bretzel

Kirchstraße 1
63920 Großheubach

Tel.: +49 9371 / 2824
weinbretzel[at]t-online(dot)de
www.weingut-bretzel.de