Wandelen Details

Wandelen

Hessische Bergstraße - Erlebnispfad Wein & Stein

Een wandeling over het pas eind april 2007 geopende Erlebnispfad Wein und Stein in Heppenheim aan de Hessische Bergstraße is een bijzondere belevenis in de waarste zin des woords.

Over een route met hetzelfde begin- en eindpunt en met een lengte van 6,9 kilometer krijg je als wijnwandelaar op 30 punten via geïllustreerde panelen een unieke veelheid aan  wetenswaardige informatie rond het thema wijn geboden.

Het concept van het middenin het UNESCO-Geopark Bergstraße-Odenwald gelegen Erlebnispfad gaat op passende manier in de diepte. De focus is niet alleen gericht op wijn en druivenrassen, maar ook de in bredere zin daarmee samenhangende thema’s als regionale geologie, geschiedenis, klimaat, flora, fauna en manier van leven worden hoogst informatief belicht. Geen enkele andere Duitse wijnwandelroute verbindt ontspanning met ambitieuze kennisoverdracht zoals dit Erlebnispfad dat doet.

De door perziken- en amandelbomen omzoomde weg voert door diverse wijngaarden. Op de mooiste uitzichtpunten staan banken klaar om uit te rusten en om je heen te kijken. Vanaf de wandelrondweg kunnen we genieten van een panoramische blik op maar liefst vijf Duitse wijnbouwgebieden, wat in deze vorm nergens anders mogelijk is.

Afwisseling is daarbij gegarandeerd. Terwijl we op het ene moment de wijnboeren bij hun werk op de handen kunnen kijken, worden we een paar meter verderop met interessante vragen geconfronteerd die we ons zelf nog niet zo gesteld hadden. Wat zijn Blauer Wildbacher en Gelber Orléans, en wat hebben die met Agenda 21 te maken? Waarom komt vulkaanas in wijn terecht? Wat heeft onze ademhaling met de vergisting van de wijn en met de fotosynthese te maken? Waarom heeft de wijnbouw baat bij de bescherming van zeldzame dier- en plantensoorten? Hoe zijn onze druivenrassen ontstaan en waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Dit alles en nog veel meer andere vragen worden op onze tocht quasi in het voorbijgaan beantwoord.

Daarmee gaan beleven en leren over de geheimen van wijn en natuur samen op deze kindvriendelijke route. Met het oog hierop bieden de Bergsträßer Winzer een vragenformulier aan dat tijdens de wandeling ingevuld kann worden. Aan het einde van de tocht krijg je een kleine verrassing wanneer je de antwoorden teruggeeft bij diezelfde Bergsträßer Winzer.

Wanneer we na wat langer educatief wandelen onze kennis al zittend willen uitbreiden, kan dat in de Vino-Kino. Daar verschijnen op onderhoudende wijze de bijzonderheden en specialismen van de Hessische wijnbouw op het witte doek. Interessant in dit kader zijn ook de maandelijkse (W)einsteigerseminare, rondleidingen, thematische wijnproeverijen, alsmede Geo & Genuß wandelingen onder leiding van Geopark-rangers.

We sluiten deze zo heel andere, maar juist daarom des te onvergetelijker wandeldag af in een van de vele wijnrestaurants aan de Hessische Bergstraße waar we van wijnen uit de regio kunnen genieten bij culinaire specialiteiten.


6,6
Aantal kilometers

210
Hoogte in meters

4
Tijdsduur in uren

Erlebnispfad "Wein und Stein"

Route

Rondweg

Startplaats

Heppenheim Winzerbrunnen

Eindpunt

Heppenheim Winzerbrunnen

Markering

Interessante rondweg met veel informatiepanelen over wijn en geologie. Ook geschikt voor niet-getrainde wandelaars

Karakteristiek

Interessante rondweg met veel informatiepanelen over wijn en geologie. Ook geschikt voor niet-getrainde wandelaars

Parkeren

Parkeren bij de Winzerbrunnen, tegelijk begin- en eindpunt


Contact

Weinbauverband Hessische Bergstraße e.V.

Stefanie Oberhauser
Kettelerstraße 29
64646 Heppenheim

Tel.: +49 6252 7 56 54
Fax: +49 6252 78 82 56
info[at]bergstraesser-wein(dot)de
www.bergstraesser-wein.de

En verder …

Worms
Nibelungen Museum
Museum
www.nibelungenmuseum.de

Worms
Dom Worms
Sehenswürdigkeit
www.wormser-dom.de

Darmstadt
Mathildenhöhe
Museum
www.mathildenhoehe.eu

Darmstadt
Waldspirale - Hundertwasser-Siedlung
Sehenswürdigkeit
www.darmstadt.de/darmstadt-erleben/sehenswuerdigkeiten/waldspirale

Heppenheim
Starkenburg
Sehenswürdigkeit
www.heppenheim.de/heppenheim-erleben/sehenswuerdigkeiten/starkenburg

Heppenheim
Starkenburg - Sternwarte
Museum
www.starkenburg-sternwarte.de

Messel
Grube Messel
Fossilienfunde UNESCO Weltnaturerbe
www.grube-messel.de

Heidelberg
Altstadt mit Schloss
Historische Stadt
www.heidelberg.de

Straußwirtschaft

In het kleine wijnbouwgebied Hessische Bergstraße is maar een handjevol Straußwirtschaften te vinden. Bijvoorbeeld in Reinheim, Rossdorf, Bensheim en bij diverse wijnboeren in Groß-Umstadt.

Een blik in de plaatselijke krant biedt de beste informatie over openingstijden, omdat die vaak via advertenties bekend gemaakt worden. Een bekende Straußwirtschaft is die van de Odenwälder Winzergenossenschaft Vinum Autmundis in Groß-Umstadt, waar ook informatie te vinden is over andere Straußwirtschaften.

www.umstaedter-wein.de
www.vinum-autmundis.de


Aanbevolen hotels en restaurants

Goldener Engel Hotel & Restaurant

Großer Markt 2
64646 Heppenheim

Tel.: +49 6252 / 2563
info[at]goldener-engel-heppenheim(dot)de
www.goldener-engel-heppenheim.de

Gasthof Jäger

Ortsstraße 31
64646 Heppenheim-Erbach

Tel.: +49 6252 / 2124
service[at]gasthofjaeger(dot)de
www.gasthofjaeger.de

Villa Boddin Hotel

Großer Markt 3
64646 Heppenheim

Tel.: +49 6252 / 6897 - 0
info[at]villa-boddin(dot)de
www.villa-boddin.de

Hotel am Bruchsee

Am Bruchsee 1
64646 Heppenheim

Tel.: +49 6252 / 960 - 0
info[at]bruchsee(dot)de
bruchsee.de