Wandelen Details

Wandelen

Mittelrhein - Rheinsteig

Op alle gebieden van menselijke activiteit zijn er niveaus die zo veeleisend zijn dat ze als koningsdiscipline aangeduid worden. Bij de Duitse wijnwndelroutes geldt dat voor de Rheinsteig Mittelrhein. Over een lengte van in totaal 320 kilometer loopt die vanuit Wiesbaden door het hele dal van de Mittelrhein tot aan Bonn.

De etappe van St. Goarshausen naar Kaub behoort tot de mooiste wandelroutes in het Rijndal. Hierbij wordt over een lengte van 22 kilometer een hoogteverschil van 823 meter overwonnen. Al naar gelang de conditie moet voor deze inspannende tocht zes tot zeven uur tijd worden uitgetrokken. Daarvoor worden we langs het traject wel rijkelijk beloond met een uniek uitzicht op de talrijke hoogtepunten die het werelderfgoed Mittelrhein te bieden heeft en die alle inspanningen rechtvaardigt. 

Onze tocht beginnen we bij het station van St. Goarshausen. Van daar gaan we richting begraafplaats waar we de eerste markeringen voor de Rheinsteig tegenkomen. De eerste bezienswaardigheid op deze aan culturele en landschappelijke pareltjes zo rijke wandelroute is Burg Neukatzenelnbogen, in de volksmond kortweg Burg Katz. Deze burcht werd tussen 1360 en 1371 gebouwd op bevel van de graaf van Katzenelnbogen. Hij heeft een roerige geschiedenis meegemaakt met tal van beschadigingen, herstellingen en verbouwingen. Niemand minder dan Napoleon liet de burcht in 1806 opblazen. Negentig jaar later werd die weer herbouwd volgens de plannen van een Keulse architect  en volgens de middeleeuwse smaak van die tijd. Nieuwe bewoner was de regionale bestuurder Ferdinand Berg. Met het middeleeuwse origineel heeft de huidige burcht praktisch niets meer gemeen, maar niettemin is het hoog boven de bebouwing uittorende gebouw wel indrukwekkend.

Met de wetenschap van het wel en wee van de geschiedenis in het achterhoofd zetten we onze wandeling voort door de markering te volgen met schitterend zicht op het Rijndal. Niet alleen de geschiedenisliefhebber, maar ook de natuurliefhebber komt langs de Rheinsteig volledig aan zijn trekken. Smalle paden leiden door afgelegen dalen en schaduwrijke bossen. Tenslotte komen we uit bij de Loreley. Sinds Clemens Brentano in 1801 het lot van de mooie nimf Loreley in een ballade bezongen heeft, is de 193,14 meter boven zeeniveau liggende leisteenrots waarvan de naamgeefster zich ooit afgestort zou hebben verankerd in het collectieve cultuurgeheugen van de Duitsers. De blik op de bocht in de Rijn is adembenemend.

We gaan verder naar het volgende uitzichtpunt, de Spitznack-Felsen. Ook hier beneemt het zicht op de groene hellingen van het Rijndal je bijna de adem. Door het Rotbuchenwald nu naar de Bornichbach. Aan de andere kant daarvan kruipt de bosweg naar de Lenning omhoog. Daar ontvouwt zich een uitzicht als op een schilderij: Oberwesel met zijn rode Liebfrauenkirche en de zestien torens van de middeleeuwse stadsmuur. Naar benden gaat het nu het wild romantische Urbachdal in. De Rheinsteig voert ons door verwilderde wijngaarden over rotsen en trappen naar de beek om dan op de Hütte Alte Burg af te koersen – de ideale plaats voor een korte pauze.

Direct in de buurt begint een smal pad dat dicht langs de helling loopt. Het leidt naar de Roßsteine, rotsen met prachtig uitzicht op het tegenover liggende Oberwesel. Nu nog wat hoogtemeters overwinnen om naar Dörscheid te komen. Aan de Oberstraße 19 wacht ons midden in de wijngaarden Landgasthaus Blücher met zijn wijngoed en distilleerderij. Hier kunnen we bij uitstekend bereide wildgerechten en uitgelezen zelf geproduceerde wijnen weer op adem komen voor we aan het slotdeel beginnen.

Na deze verdiende maaltijd begint de lange afdaling door de steile wijngaardterrassen van Kaub met een schilderachtige blik op de oude tolburcht Rheingrafenstein. Tenslotte bereiken we ons eindpunt, de stad Kaub. Behalve door de vanaf 1220 gebouwde Burg Gutenfels is dat vooral bekend geworden door Gebhard Leberecht von Blücher – bijnaam: maarschalk voorwaarts – die hier begin 1814 bij de achtervolging van Napoleon met zijn troepen de Rijn overstak.

Voor wijnliefhebber is het misschien nog interessanter om te weten dat er in Kaub vijf wijnbedrijven gevestigd zijn en dat dit te merken is in de plaatselijke gastronomie. Te noemen zijn hier wijngoed en restaurant Bahles (Bahnhofstraße 10) en wijngoed Am Löwenkopf (Schulstraße 48). In de bij het wijgoed horende Straußwirtschaft In Däuwel`s Küch kunnen we ons na de inspannende wandeldag nog een keer met specialiteiten van de Mittelrhein laten verwennen.


22,4
Aantal kilometers

345
Hoogte in meters

6,5
Tijdsduur in uren

Rheinsteig Mittelrhein

Route

St. Goarshausen - Kaub

Startplaats

St. Goarshausen

Eindpunt

Kaub

Markering

Blauw vierkant met een witte lijn (de Rijn) in de vorm van een licht gebogen S.

Karakteristiek

Steile klimmen, ook door wijngaarden, die telkens met een imposant uitzicht op de hellingen beloond worden. Tal van banken zorgen voor rustpunten.

Parkeren

Parkeerterrein bij station St. Goarshausen


Contact

Mittelrhein-Wein e.V.

Hiltrud Specht
Am Hafen 2
56329 St. Goar

Tel.: +49 6741 77 12
Fax: +49 6741 77 23
info[at]mittelrhein-wein(dot)com
www.mittelrhein-wein.com

En verder …

Kaub
Burg Pfalzgrafenstein
Sehenswürdigkeit
dieburgpfalzgrafenstein.de

St. Goarshausen
Loreley Besucherzentrum
www.loreley-besucherzentrum.de

St. Goar
Burg Rheinfels
Sehenswürdigkeit
www.st-goar.de/17-0-burg-rheinfels.html

Bacharach
Stadt der Rheinromantik
Sehenswürdigkeit
www.bacharach.de

Oberes Mittelrheintal
Burgen / Kirchen / Natur
Sehenswürdigkeit
www.welterbe-mittelrheintal.de

Rüdesheim
Abtei St. Hildegard
Sehenswürdigkeit
www.abtei-st-hildegard.de

Rüdesheim
Rheingauer Weinmuseum Brömserburg
Museum
www.rheingauer-weinmuseum.de

Rheinsteigtipps / Königsetappe
www.rheinsteig.de

Rhein-Ausflugsschiff
Schiffstour
www.k-d.com/schiffstouren

Boppard
Klettersteig
Sport
www.boppard-tourismus.de/44-0-Klettersteig.html

Straußwirtschaft

Ook aan de Mittelrhein leeft de oude traditie van de Straußwirtschaft voort. Veel wijnboeren zetten in hun tuin of binnenplaats banken en tafels en hangen boven hun deur het Sträuß`che.

Volgens de website www.mittelrhein-wein.com moeten er aan de Mittelrhein ongeveer zestig wijnbedrijven zijn die eten serveren. Bij de eigen wijn komen hier begeleidende gerechten als Spundekäs, Zwiwwelkuchen, Wingertsknorze en Winzersüppchen op of in het bord.


Aanbevolen hotels en restaurants

Landgasthaus Blücher

Oberstraße 19
56348 Dörscheid

Tel.: +49 6774 / 267
landgasthaus_bluecher[at]t-online(dot)de
www.landgasthaus-bluecher.de

Hotel & Restaurant Zum Turm

Zollstraße 50
56349 Kaub

Tel.: +49 6774 / 9220 - 0
info[at]rhein-hotel-turm(dot)de
www.rhein-hotel-turm.de

Weingut & Hotel Bahles

Bahnhofstraße 10
56349 Kaub

Tel.: +49 6774 / 258
info[at]weingut-bahles(dot)de
www.weingut-bahles.de

Restaurant & Landhotel Becker

Kirchplatz 4
56341 Kamp-Bornhofen

Tel.: +49 6773 / 244
info[at]hotel-restaurant-becker(dot)de
www.rhein-hotel-becker.de

Besucherzentrum auf der Loreley

Auf der Loreley (Loreleyplateau)
56346 St. Goarshausen

Tel.: +49 6771 / 599093
besucherzentrum[at]loreley-touristik(dot)de
www.loreley-besucherzentrum.de