Wandelen Details

Wandelen

Nahe - Weinwanderweg Rhein-Nahe

Niet alleen de wijnen van de Nahe bieden veel afwisseling, voor de  Weinwanderweg Rhein-Nahe geldt dat ook. In 2005 werd die als een van de eerste projecten binnen het natuurpark Soonwald-Nahe volledig verneiuwd. Langs het in totaal 90 kilometer lange traject van Bingen naar Kirn is een opeenvolging van opwindende rotsmassieven, diepe dalspleten, intens groene weilanden, bossen, burchten wijngaarden en wijndorpen te bewonderen. Op deze route wint de ontspanning het duidelijk van het sportieve.

We concentreren ons op het bijzonder fraaie gedeelte van ongeveer 17 kilometer tussen Schloßböckelheim en Bad Münster am Stein-Ebernburg. Het startpunt van onze wandeling is de Heimbergtoren op 1 kilometer ten westen van Schloßböckelheim. Deze 29 meter hoge uitzichttoren werd op de 302 meter hoge Heimberg gebouwd en biedt bij helder weer een    schitterend uitzicht op de Hunsrück, de Taunus, delen van Rheinhessen, het Nahegebied en de bergen van de Noord-Pfalz. Het is dus de moeite waard om de uitdaging van een klim over 144 treden aan te nemen.

Wanneer we van hier uit de wandelroute naar het oosten volgen, kome we langs de ruïne van Burg Böckelheim. De historische details van de bouw van deze fiere vesting zijn duister, maar gaan waarschijnlijk terug tot in de 9e eeuw. De markeringen volgend doorkruisen we een lieflijk landschap dat meermaals tot even uitrusten en rondkijken uitnodigt. Na afdalen en weer klimmen gaat de weg verder naar het voormalige staatswijndomein Niederhausen. We volgen het wijnpad dat ons nog een kilometer of 6 laat klimmen door een schilderachtig wijngaardlandschap tot aan Norheim. Het idyllisch gelegen en voor het eerst in 766 genoemde plaatsje staat te boek als oudste wijndorp van de Nahe. Voor een goed glas kunnen we er terecht bij bijvoorbeeld wijngoed Brunnenhof.

Norheim achter ons latend gaan we op de werkelijk imposante Rotenfels af, met zijn 327 meter de hoogste steile rotswand tussen de Alpen en Scandinavië. Zijn naam dankt hij aan het rode gesteente rhyolith waaruit hij bestaat. Vanaf de Rotenfels hebben we een wonderschoon uitzicht op onze eindbestemming Bad Münster am Stein - Ebernburg. We komen nu naar de 136 meter hoog oprijzende Rheingrafenstein met de gelijknamige burchtruïne. De vrij steile klim wordt opnieuw met nieuw fraai uitzicht op ons einddoel beloond.

De in 1969 uit twee plaatsen samengevoegde gemeente heeft pas in 1978 stadsrechten gekregen. Vooral Ebernburg koestert sinds de Middeleeuwen intensief zijn wijnbouwtraditie.  Als kuuroord onderscheidt Bad Münster am Stein-Ebernburg zich niet alleen door zijn minerale bron Rheingrafenquelle, maar ook daarmee dat het als een van slechts vijf Duitse badplaatsen over natuurlijk radon beschikt. Het radioachtieve edelgas wordt gebruikt voor een in de wereld uniek inademingsprocedé ter verzachting van allerhande kwalen.

Na 17 kilometer wandelen willen we nu vooral uitrusten en lekker gaan eten et Nahewijn erbij. Keuze genoeg, bijvoorbeeld in Weinaurant Bach (Lindenalle 1), Weinhotel Schneider (Gartenweg 2), Hotelrestaurant Naheschlösschen- Restaurant Jahreszeiten (Berlinerstraße 69), Ebernburger Hof (Triftstraße 1) of Alt Ebernburg (Burgstraße 10). In het seizoen zijn ook talrijke Straußwirtschaften open voor een hapje en een drankje.

Na uitgebreide versterking van de innerlijke mens hebben we op het station aansluiting op het regionale en langeafstandsverkeer naar o.a. Mainz.


17
Aantal kilometers

540
Hoogte in meters

5
Tijdsduur in uren

Weinwanderweg Rhein-Nahe

Route

Schlossböckelheim - Bad Münster am Stein-Ebernburg

Startplaats

Schlossböckelheim - Heimbergturm

Eindpunt

Bad Münster am Stein-Ebernburg

Markering

Gestileerde gele druiventros op witte ondergrond

Karakteristiek

Overwegend brede landbouwwegen en voldoende horecagelegenheden nodigen uit tot recreatief wandelen. Rotsen, dalkloven en steile hellingen verlangen echter de nodige ambitie.

Parkeren

Parkeerplaatsen in de Schloßstrasse en in de straat Zum Felsenberg, parkeerterrein bij de begraafplaats.


Contact

Naheland Touristik GmbH


Bahnhofstrasse 37
55606 Kirn

Tel.: +49 6752 137610
Fax: +49 6752 137620
info[at]naheland(dot)de
www.weinland-nahe.de

En verder …

Bad Kreuznach
Bäderhaus Bad Kreuznach
Badelandschaft
www.baederhaus.de

Idar Oberstein
Edelsteinmine Idar Oberstein
Museum
www.edelsteinminen-idar-oberstein.de

Bad Sobernheim
Barfußpfad Bad Sobernheim
www.barfusspfad-bad-sobernheim.de

Bad Münster
Draisinentour Bad Münster
www.draisinentour.de

Herrstein
Historischer Ortsrundgang Herrstein
www.herrstein.de

Straußwirtschaft

Aan de Nahe zijn ongeveer 65 Straußwirtschaften te vinden. Zo veel staan er tenminste vermeld in de lijst van Verband Weinland Nahe. Informatie over de Straußen aan de Nahe staat in de brochure Genießen an der Nahe die via www.weinland-nahe.de verkrijgbaar is.

De vereniging Gastland Nahe geeft ieder jaar een kleine wijngaardgids uit, verkrijgbaar bij de meeste toeristenbureaus en in hotels verkrijgbaar.


Aanbevolen hotels en restaurants

Weingut & Gästehaus Wagner

Zum Felsenberg 3
55596 Schloßböckelheim

Tel.: +49 6758 / 1274
kellermeister[at]weinhaus-wagner(dot)de
www.weinhaus-wagner.de

Restaurant & Landhotel Niederthäler Hof

Niederthäler Hof 1
55596 Schlossböckelheim

Tel.: +49 6758 / 969391
info[at]landhotel-niederthaeler-hof(dot)de
www.landhotel-niederthaeler-hof.de

Weingut Mathern - Gästehaus Alte Schule"

Winzerstraße 5-7
55585 Niederhausen / Nahe

Tel.: +49 6758 / 6714

info[at]weingut-mathern(dot)de
www.weingut-mathern.de/gaestehaus-alte-schule

Gut Hermannsberg

Ehemalige Weinbaudomäne
55585 Niederhausen / Nahe

Tel.: +49 6758 / 9250 - 0
info[at]gut-hermannsberg(dot)de
gut-hermannsberg.de

Weingut & Gästehaus Beisiegel

Hauptstraße 8
55595 Traisen

Tel.: +49 671 / 34336
info[at]weingut-beisiegel(dot)de
www.weingut-beisiegel.de

Hotel Ebernburgerhof

Triftstraße 1
55583 Bad Münster am Stein-Ebernburg

Tel.: +49 6708 / 6295 - 0
info[at]ebernburgerhof(dot)de
www.ebernburgerhof.de

Hotel Naheschlösschen & Restaurant Jahreszeiten

Berlinerstraße 69
55583 Bad Münster am Stein-Ebernburg

Tel.: +49 6708 / 661031
kontakt[at]naheschloesschen(dot)de
www.naheschloesschen.de

Weinhotel Schneider

Gartenweg 2
55583 Bad Münster am Stein Ebernburg

Tel.: +49 6708 / 2043
weinhotelschneider[at]t-online(dot)de

Weinrestaurant Bach

Lindenallee 11
55583 Bad Münster am Stein Ebernburg

Tel.: +49 6708 / 1202
weinaurant-bach[at]t-online(dot)de