Wandelen Details

Wandelen

Rheingau - Rheinsteig

Johannisberg is legendarisch onder de Duitse wijndorpen. De ‘parel van de Rheingau’ is de bakermat van het procedé om Spätlese en Auslese te produceren dat sinds 1775 wordt toegepast. Van hier uit verbreidde zich ook de roem van de edelste van alle witte wijnen, de Riesling. Talrijke getuigen van deze grote wijnhistorie zijn hier te vinden, zoals het in de 18e eeuw op de top van een wijngaard gebouwde Schloss Johannisberg. Vandaag de dag is de administratie van het wijngoed er gevestigd.

Ons bewust van deze unieke wijntraditie beginnen we onze 11 kilometer lange wandeling naar klooster Eberbach. In tegenstelling tot heel wat andere wandelroutes die we voorstellen gaat het hier om een eerder makkelijk traject waarbij de genoegens van het wijnwandelen nauwelijks verstoord worden door zware inspanningen. Er hoeven maar een bescheiden 281 hoogtemeters overwonnen te worden.

Over de dalende Rheinsteig komen we om te beginnen in Oestrich-Winkel. Tot de grootste bezienswaardigheden van deze in een schilderachtig landschap ingebedde plaats behoort zeker het rond 1750 gebouwde Brentanohuis. De uit de Duitse literatuur bekende familie kocht het in 1804 en behield het bijna twee eeuwen in bezit. De grootste geesten van begin 19e eeuw waren in dit statige huis te gast, onder wie Johann Wolfgang von Goethe, Achim von Arnim, Friedrich Carl von Savigny, Freiherr vom Stein, de gebroeders  Grimm etc.

Ook het bijna sprookjesachtig aandoende wijngoed Schloss Vollrads is een bezoek waard. Je kunt hier niet alleen uitstekende wijnen proeven, maar ook voortreffelijk en stijlvol eten.

Met fraaie herinneringen verlaten we het gastvrije Oestrich-Winkel en volgen verder de nu weer matig stijgende Rheinsteig. Het sublieme uitzicht over het verrukkelijke, duidelijk door de wijnbouw gekenmerkte landschap zorgt ervoor dat je dat nauwelijks merkt. We passeren tenslotte het meer dan 750 jaar oude dorp Hallgarten. De uitzonderlijk mooie ligging van het dorp met aan de ene kant het het romantische Rijndal en aan de andere kant het hoog oprijzende bos in combinatie met het oude wijncultuurlandschap op de hellingen maakt Hallgarten tot een aantrekkelijke bestemming. Een omweggetje is in ieder geval de moeite waard om in de plaatselijke schenkgelegenheden een lekker glaasje te proeven.

Terug op de Rheinsteig zijn we spoedig aan het einde van de klim. Terwijl we weer naar beneden gaan, kunnen we in de verte al de bestemming van onze wandeling zien liggen. Het in 1136 door de cisterciënzer gestichte klooster Eberbach met zijn rijke geschiedenis werd in de loop der tijden telkens verbouwd naar de heersende smaak van het moment. Al in de Middeleeuwen was het beroemd om zijn wijnbouw en wijnhandel. Door de secularisering in 1803 moesten de laatste 25 monniken weliswaar het opgeheven klooster verlaten, maar tot op heden is het een bedevaartplaats gebleven voor wijnliefhebbers uit de hele wereld. In 1986 wed hier trouwens Umberto Eco‘s beroemde roman De naam van de roos op indrukwekkende wijze verfilmd.

Eigenaar van het complex is sinds 1998 de Stiftung Kloster Eberbach die de toestroom van wijnliefhebbers geen strobreed in de weg legt. Het klooster biedt een veelheid aan wijnproeverijen aan. Van april tot december wordt bijvoorbeeld iedere eerste en derde vrijdag van de maand de zogeheten ‘vrijdagproeverij’ georganiseerd die op veel belangstelling kan rekenen. In de Klosterschänke en in het Pfortenhaus word je onthaald op lekkernijen die volgens kloostertraditie bereid zijn.


11
Aantal kilometers

281
Hoogte in meters

3
Tijdsduur in uren

Rheinsteig

Route

Johannisberg - Kloster Eberbach

Startplaats

Johannisberg

Eindpunt

Kloster Eberbach

Markering

Blauwe ruit met een gebogen witte lijn in de vorm van een S (de Rijn)

Karakteristiek

Een meer ontspannen deel van de Rheinsteig. Altijd op geringe hoogte en met doorlopend een opwindend panorama. In de wijngaarden nauwelijks schaduw.

Parkeren

Diverse parkeermogelijkheden in het centrum van Johannisberg


Contact

Gesellschaft für Rheingauer Weinkultur mbH

Harald Sperling
Chauvignystraße 12-16
65366 Geisenheim

Tel.: +49 6722 93770-0
Fax: +49 6722 93770-29
wein[at]kulturland-rheingau(dot)de

En verder …

Rüdesheim
Brömserburg Rüdesheim
Museum
www.rheingauer-weinmuseum.de

Rüdesheim
Foltermuseum Rüdesheim
Museum
www.foltermuseum.com

Rüdesheim
Kloster Eibingen - Abtei St. Hildegard Rüdesheim
www.abtei-st-hildegard.de

Rüdesheim
Niederwald Denkmal
Denkmal
www.niederwalddenkmal.de

Rüdesheim
Ponyland Ebental Rüdesheim
Pferdehof
www.ebental.de

Oestrich-Winkel
Brentanohaus Oestrich-Winkel
Museum
www.brentano.de

Oestrich
Oestricher Kran
Museum
www.rheingau.de/sehenswertes/sehenswuerdigkeiten/kran

Kiedrich
Sankt-Valentinus-Kirche Kiedrich
Kirche
www.rheingau.de/sehenswertes

Eltville
Kurfürstliche Burg Eltville
Sehenswürdigkeit
www.rheingau.de/sehenswertes

Straußwirtschaft

In alle Rheingauer wijnbouwgemeenten zijn Straußwirtschaften te vinden. Vaak zijn die zelfs van een respectabele omvang en met ene professioneel karakter.

De eenvoudigste, meest oorspronkelijke schenkgelegenheid wordt nog altijd  Straußwirtschaft genoemd. Hier maakt het gezin van de wijnboer de mooie kamer vrij om tijdens een vastgelegde periode in het jaar eigen wijn aan de gasten te schenken.

Een actuele gids voor Rheingauer Strauße is te downloaden via: www.kulturland-rheingau.de


Aanbevolen hotels en restaurants

Burg Schwarzenstein

Rosengasse 32
65366 Geisenheim-Johannisberg

Tel.: +49 6722 99500
info[at]burg-schwarzenstein(dot)de
www.burg-schwarzenstein.de

Hotel & Restaurant Neugebauer

Haus Neugebauer 1
65366 Geisenheim

Tel.: +49 6722 / 96050
info[at]hotel-neugebauer(dot)de
www.hotel-neugebauer.de

Kloster Johannisberg

Badpfad 1
65366 Geisenheim-Johannisberg

Tel.: +49 6722 / 49791 - 0
info[at]kloster-johannisberg(dot)de
www.kloster-johannisberg.de

Gästehaus & Gutsschänke Michael Gietz

Rosengasse 25
65366 Geissenheim-Johannisberg

Tel.: +49 6722 / 6782
info[at]winzerhaus-johannisberg(dot)de
www.winzerhaus-johannisberg.de

Restaurant & Waldhotel Rheingau

Marienthaler Straße 20
65366 Geissenheim-Marienthal

Tel.: +49 6722 / 99600
info[at]waldhotel-rheingau(dot)de
www.waldhotel-rheingau.de