Wandelen Details

Wandelen

Saale-Unstrut - Radwanderweg

De regio Saale-Unstrut, Duitslands meest noordelijke gebied voor kwaliteitswijn, biedt wandelliefhebbers een indrukwekkend routenet van zo’n 700 kilometer. Om al die wandelroutes systematisch af te lopen zou je heel wat tijd nodig hebben. We beperken ons daarom tot het traject van ongeveer 14 kilometer van  Naumburg naar Freyburg dat in 4 uur te doen is.

We beginnen onze wandeling in de in 1012 voor het eerst vermelde domstad  Naumburg met zijn rijke geschiedenis. Over de Saalebrugg aan we naar het stadsdeel Henne. Hier komen we de eerste bezienswaardigheid tegen, de Naumburger Wein- und Sektmanufaktur. Deze in 1824 gestichte oudste sektproducent van Duitsland vraagt om een kleine proefpauze. De hier geproduceerde premium sekt maakt dat bijzonder verfrissend.

Na deze prikkelende onderbreking gaan we langs de Saaleweg door naar de  Blütengrund. Daar komen Saale en Unstrut samen die hun naam aan het gebied verlenen. We slaan nu de Unstrutradwanderweg in die ons naar een uniek en indrukwekkend stenen plaatjesboek brengt: een zandsteen reliëf uit de 18e eeuw dat in grootse vorm twaalf Bijbelse motieven rond wijnbouw en jacht laat zien.

Onmiddellijk daarna bereiken we het idyllisch gelegen 1000 jaar oude dorp Großjena met zijn Max-Klinger-Weinberg, Klinger-Gedenkstätte en bijbehorend museum. Op de berg valt te genieten van een onvergelijkbare, bijna mediterrane ambiance. De belangrijke Leipziger schilder, graficus en beeldhouwer Max Klinger (1857 - 1920) vond in deze schilderachtige omgeving op eigen verzoek zijn laatste rustplaats, gesierd met een door hem zelf geschapen plastiek met de naam Der Athlet. Klinger verwierf het bezit in 1903 op aanraden van zijn arts en trok zich hier terug om te werken en te onstpannen. Nu is er in een bijgebouwtje een tentoonstelling over Klingers leven te zien, terwijl het voormalige woonhuis van de kunstenaar sinds 2006 na een ingrijpende verbouwing weer open is voor het publiek. Overigens is de gangbare uitdrukking ‘Toscane van het noorden’ ooit door Max Klinger bedacht.

Natuurlijk is ook aan ons lichamelijk welzijn gedacht. Het Weinbergcafé biedt zelfgebakken taart en eigen wijn aan. Wie meer trek heeft in iets hartigs, kann daarvoor terecht in bijv. Gasthof Großjena (Max-Klinger-Straße 11) tun. Aan de andere kant van het dorp bevindt zich als tweede bezienswaardigheid  het voormalige landgoed van Rittergut Großjena met zijn classicistische hoofdgebouw uit 1818, pronktuin met historische rozenrassen, het ooit bijbehorende park, rentmeesterhuis en oranjerie.

Nadat we het dromerige Großjena doorgelopen zijn, volgen we de Weinradwanderweg verder tot Freyburg waar de legendarische Turnvater Friedrich Ludwig Jahn leefde. De tentoonstelling in het Jahnmuseum documenteert het leven en doen van de belangrijkste zoon van de stad.
Wanneer  we nu richting binnenstad gaan, komen we al gauw langs de Herzoglicher Weinberg aan de Mühlstraße, de modelwijngaard van de streek. In zijn huidige vorm is hij in 1774 ontstaan als barokwijngaard met typische wijngaardhuis middenin. Bij een rondleiding kun je hier kennismaken met werk van de wijnboer in een steile wijngaard je met amusante verhalen en anekdotes over de wijn uit Saale-Unstrut laten onderhouden.

Ook niet te missen is een bezoek aan de beroemde, in 1856 gestichte Sektkellerei Rotkäppchen. Het als monument beschermde sektbedrijf kan bogen op  indrukwekkende kelders in de rotsen, verdeeld over vijf verdiepingen, zijn grote binnenplaats en Domkelder met het grootste vat van Duitsland. Een uitstapje waard.

Wijnliefhebbers kunnen behalve bij de al genoemde Herzoglicher Weinberg ook langs bij de Winzervereinigung Freyburg (Querfurter Straße 10) en wijngoed Deckert (Schützenstraße 5). De Winzervereinigung Freyburg is de grootste wijnproducent van de streek. Hete bedrijf beheert de helft van de aanplant en beschikt over een grote vatenkelder. Freyburg bezit een eigen stadswijngaard, de Schlifterweinberg. Hij bevindt zich achter de kerk en biedt wijnliefhebbers de mogelijkheid tot wijnsponsoring. Bovendien is er binnen de wijngaard de zogeheten ‘prominentenwijngaard’. Politici, wijnkoninginnen en bijzondere persoonlijkheden mochten hier een stok van de meest uiteenlopende rassen planten, compleet met naambordje en daarop het tijdstip van aanplant.

Na de Schlifterweinberg is er de klim naar de Edelacker en ons einddoel, de hoog boven het wijnstadje Freyburg tronende Neuenburg. Dezem met allerlei sagen verbonden burcht is de zuster van de Wartburg. Grote namen als die van keizer  Friedrich Barbarossa, dichter Hendrik van Veldeke en landgravin  Elisabeth von Thüringen zijn sprekende getuigen van een glanzend verleden. Binnen de oude muren laat een wijnmuseum de ruim 1000 jaar oude wijngeschiedenis van het gebied tot leven komen. Hoog boven Freyburg kun je ook overnachten in het schitterende Berghotel Zum Edelacker.


14
Aantal kilometers

140
Hoogte in meters

4
Tijdsduur in uren

Weinradwanderweg Saale-Unstrut

Route

Naumburg - Freyburg

Startplaats

Naumburg

Eindpunt

Freyburg

Markering

De Saale-Wanderweg heeft een witte ruit met een blauwe balk en is gedeeltelijk fietspad. De Unstrutradwanderweg heeft een witte ruit met zowel een groene dwarsbalk als ook met een groene punt.

Karakteristiek

Vlak en bijna volledig langs de rivieren Saale en Unstrut lopend fietspad. Geasfalteerd of natuurlijk bestraat. Voor uitzicht moet je de heuvels in.

Parkeren

Parkeerterrein Vogelwiese of parkeerterrein aan de Postring


Contact

Gebietsweinwerbung Saale-Unstrut

Sandra Polomski
Querfurter Strasse 10
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 26110
Fax: +49 34464 29416
info[at]weinbauverband-saale-unstrut(dot)de

En verder …

Naumburg
Dom Naumburg
Kirche
www.naumburger-dom.de

Freyburg
Schloss Neuenburg
Schloss
www.schloss-neuenburg.de

Zeitz
Schloss Moritzburg Zeitz
Museum
www.moritzburg-zeitz.de

Bad Kösen
Rudelsburg Bad Kösen
www.rudelsburg.com

Wangen
Arche Nebra - Himmelsscheibe Wangen
Planetarium
www.himmelsscheibe-erleben.de

Goseck
Sonnenobservatorium Goseck
www.sonnenobservatorium-goseck.info

Straußwirtschaft

Ook in Saale-Unstrut is er de traditie van Straußwirtschaften. Ze heten hier ook wel Besenwirtschaft en zijn vooral ‘s zomers en in het weekend geopend. Voor wijnliefhebbers is een bezem (Besen) of een krans (Strauß) een teken ‘dat in de persoonlijke omgeving van de wijnboer wijn uit eigen productie gedronken kan worden’. Op het bord erbij worst en kaas.

Een overzicht is te vinden op de startpagina van de toeristische dienst in Freyburg: www.freyburg-tourismus.de.

Informatie is eveneens te vinden op www.weinbauverband-saale-unstrut.dewww.natuerlich-saale-unstrut.de en natuurlijk ook op www.winzerlokale.de.


Aanbevolen hotels en restaurants

Gasthaus & Hotel Zur Henne

Henne 1
06618 Naumburg / Henne

Tel.: +49 3445 / 23260
reservierung[at]gasthaus-zur-henne(dot)de
www.gasthaus-zur-henne.de

Hotel Zur alten Schmiede

Lindenring 36
06618 Naumburg

Tel.: +49 3445 / 261080
reservierung[at]ck-domstadt-hotels(dot)de
www.hotel-zur-alten-schmiede.de

Hotel Stadt Aachen

Markt 11
06618 Naumburg

Tel.: +49 3445 / 261080
reservierung[at]ck-domstadt-hotels(dot)de
www.hotel-stadt-aachen.de

Hotel am Weinberg

Mühlstraße 26
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 36515
bernd.rudolph[at]schoenburg(dot)de
www.hotel-am-weinberg.schoenburg.de

Museum Schloss Neuenburg

Schloss 1
06632 Freyberg

Tel.: +49 34464 / 35530
www.schloss-neuenburg.de

Hotel Altdeutsche Weinstuben Zum Künstlerkeller

Breite Straße 14
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 70750
kuenstlerkeller-freyburg[at]t-online(dot)de
www.kuenstlerkeller.de

Hotel Unstruttal

Markt 11
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 707 - 0
post[at]unstruttal(dot)info
unstruttal.info

Hotel Rebschule

Ehrauberge 33
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 3080
rebschule[at]weinberghotels(dot)de
www.hotel-rebschule.de

Hotel Zur Sonnenuhr

Ehrauberge 13
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 26270
info[at]zursonnenuhr(dot)de
www.hotel-zursonnenuhr.de

Weinberghotel Edelacker

Schloss 25
06632 Freyburg

Tel.: +49 34464 / 35 - 0
info[at]edelacker(dot)de
https://www.edelacker.de

Naumburger Wein- & Sekt Manufaktur

Blütengrund 35
06618 Naumburg

Tel.: +49 3445 / 202042
info[at]naumburger(dot)com
www.naumburger.com