Wandelen Details

Wandelen

Württemberg - Stuttgarter Weinwanderweg

Het heerlijke wijnlandschap van Stuttgart leer je het beste kennen via de wandelroutes. Een van de mooiste begint in Obertürkheim aan de Neckar leidt via het naar het zuiden geopende dal naar Uhlbach.

Van daar gaat het steil omhoog door de wijngaarden naar Rotenberg, langs uitzichtpunten om van te dromen en interessante bezienswaardigheden naar Untertürkheim en daar vandaan weer terug langs de Neckar naar Obertürkheim. Over de weg een afstand van 12 kilometer.

De wijnwandelroute begint bij het station van Obertürkheim, waar je al zicht hebt op de steile wijngaarden en op de boven alles uit stekende kerk  die direct aan de voet van de wijngaarden ligt. De goed gemarkeerde route loopt door het oude Obertürkheim via de Uhlbacher Straße langs Gasthof Wirt am Berg. Friedrich Schiller leidde daarvan de naam Württemberg af. ‘Wirtemberg’ zou een verbastering zijn van ‘Wirt am Berg’. Al is het misschien vroeg, hier kun je al wel proeven van de typisch Zwabische keuken. Een paar meter verderop is al de Besenwirtschaft Zum Sonnenbesen te vinden en nog weer een paar meter verder aan de rechterkant de oude Obertürkheimer Kelter, het pershuis dat tegenwoordig als winkel dient voor de Weinmanufaktur Untertürkheim. Bij de ‘Kirbe’ in augustus wordt het rustieke pershuis, een staaltje van Zwabische timmermanskunst, versierd voor een feestmaal.

Na het pershuis buigt de weg linksaf de Kirchsteige in en komt voor de kerk uit op de Weinwanderweg. Al na de kerk krijg je het eerste uitzicht op het Neckardal. Over de nu volgende steile weg voor landbouwverkeer komen we bij een naar rechts lopende panoramaweg die  door wijngaarden en boomgaarden naar Uhlbach gaat. Halverwege is links boven de statige Rotenberger kapel te zien. Aan het einde van de Panoramaweg gaat het ontspannen naar beneden naar Uhlbach, het meest oostelijke stadsdeel van Stuttgarts. Uhlbach kent al sinds eeuwen wijnbouw en wijnen van de Götzenberg zijn tot ver buiten de stadsgrenzen bekend. Behalve klassieke druivenrassen als Riesling en  Trollinger worden in Uhlbach ook minder bekende rassen als de Heroldrebe geteeld en sinds kort ook Chardonnay. Het Uhlbacher pershuis van het Collegium Wirtemberg waar je langs komt, getuigt van de plaatselijke wijncultuur, evenals het van maart toten met november geopende wijnbouwmuseum. Er is hier veel interessants te zien. Objecten uit tweeduizend jaar wijnbouw laten de geschiedenis tot leven komen. Bovendien kunnen in het museumcafé wijnen uit de omliggende wijndorpen geproefd worden. Wie nu na de eerste inspanningen zin in eten gekregen heeft, komt in Weinstube Ochsen prima aan zijn trekken. ‘s Zomers biedt een uitnodigende tuin onder het bladerdek van een ruim honderd jaar oude kastanje plaats voor een lekkere Vesper met passende wijnbegeleiding. Als het wat eenvoudiger mag, is ook Besenwirtschaft Zum Dreimädelhaus een goed adres.

Gesterkt gaan we de weg op naar boven, over de Götzenbergstraße richting Rotenberg met op de top daarvan zijn boven alles uit torende kapel. Hij wird door de Württembergse koning Wilhelm I gebouwd voor diens geliefde koningin Katharina. Bij de kapel is een van de mooiste uitzichtpunten van Stuttgart. Bij mooi weer kun je tot aan de Schwäbischen Alb kijken. Na dit heerlijke panorama gaat de route langs de Rotenberger Weingärtle naar beneden. Vanaf het terras van deze zaak heb je nogmaals een prachtige blik op  Uhlbach. Via de weg Im Graben loopt de route door naar der Württemberger Straße en beneden het dorp met de blik op de Fellbacher Kappelberg door de wijngaarden in de richting van het dal. Halverwege de helling ligt links in de wijngaard het Rotenberger pershuis van het Collegium Wirtemberg. Het is een goede gelegenheid om te proeven. Om de keuze te vergemakkelijken bieden de boeren een proeverij onder het motto ‘5 für 5‘ aan waarbij je zonder koopdwang vijf wijnen naar keuze voor 5 euro kunt proeven.

Het pershuis van het Collegium is ook het hele jaar open voor tal van culturele en culinaire evenementen als jazzconcerten, culinaire wijnproeverijen en tentoonstellingen. Zie ook de wijnfeestkalender op www.wwg.de. Na de kleine proeverij gaat de route van het pershuis en een daarbij vlakbij staand historisch wijngaardhuisje richting Untertürkheim dat we al vanaf het aangename terras van het pershuis konden zien.

In Untertürkheim moeten we zeker nog even langs bij het ruim honderd jaar oude pershuis, nu ingericht als verkoopruimte, van de Weinmanufaktur Untertürkheim aan de Strümpfelbacher Straße. Geen ander wijnbedrijf in Stuttgart heeft zo’n sprong in vinificatie, kwaliteit en klantvriendelijkheid gemaakt. Tal van onderscheidingen en medailles getuigen daarvan. Het maakt proeven hier dubbel en dwars de moeite waard.

Wederom gesterkt gaan we verder halverwege de helling, maken een boog om de Mönchberg en lopen langs de Neckar met uitzicht op de Stuttgarter televisietoren terug naar de kerk van  Obertürkheimer en van daar af naar ons beginpunt, het station.

Goed om te weten: de Weinwanderweg kan eventueel ook in twee etappes worden afgelegd. Van Uhlbach rijdt buslijn 61 direct terug naar station Obertürkheim.


8,5
Aantal kilometers

310
Hoogte in meters

2,5
Tijdsduur in uren

Stuttgarter Weinwanderweg

Route

Obertürkheim - Untertürkheim

Startplaats

Obertürkheim

Eindpunt

Untertürkheim

Markering

Gestileerd glas met daarvoor rode druiventrossen.

Karakteristiek

Steile klimmen vergen conditie, maar er zijn altijd makkelijkere uitwijkmogelijkheden. Afgezien van wat bebouwing voert het traject overwegend door wijngaarden. Daardoor is er weinig schaduw, maar altijd een geweldig uitzicht over de Neckar en Stuttgart. Allemaal verharde wegen.

Parkeren

Parkeerterrein bij station Obertürkheim of Untertürkheim


Württemberg Weinregion
Württemberg Weinregion
Württemberg Weinregion

Contact

Werbegemeinschaft Württembergischer Weingärtnergenossenschaften eG

Horst Reuschle
Raiffeisenstrasse 6
71696 Möglingen

Tel.: +49 7141 244611
Fax: +49 7141 244620
reuschle[at]wwg(dot)de
www.wwg.de

En verder …

Stuttgart
Markthalle Stuttgart
Markt
www.markthalle-stuttgart.de

Stuttgart
Naturkundemuseum Stuttgart
Museum
www.naturkundemuseum-bw.de

Schiffs-Rundfahrt Neckar-Käptn
www.neckar-kaeptn.de

Stuttgart
Stäffele Stuttgart
www.staeffele.de

Stuttgart
Mercedes-Benz Museum Stuttgart
Museum
www.automuseum-stuttgart.de

Stadt Stuttgart
www.stuttgart-tourist.de

Bad Neuenahr-Ahrweiler
Twin Hallen und Freizeitbad
www.bad-neuenahr-ahrweiler.de

Straußwirtschaft

Ook in Württemberg zijn Straußwirtschaften te vinden. Alleen heten die hier meestal Besenwirtschaften. Er zijn er zoveel van dat er altijd wel eentje in de buurt is. Ook hier serveren de wijnboeren stevige kost van eigen bodem bij hun wijnen. Specialiteiten als Flammkuchen, Bibbeliskäs, Schäufele, Maultaschen of  Vesperplatten.

Een beperkte lijst met Weinstuben en Besenwirtschaften is te vinden op de site van de Werbegemeinschaft Württembergischer Weingärtnergenossenschaften, www.wwg.de. Meer adressen biedt de site www.winzerlokale.de. Verder is in Württemberg ook de site www.besen.info van nut met zijn1000 informaties over Strauß-, Besen- en Heckenwirtschaften.


Aanbevolen hotels en restaurants

Gästehaus Weinrebe

Grunbacher Straße 4
70327 Stuttgart

Tel.: +49 711 / 3654154
info[at]gaestehaus-weinrebe(dot)de
www.gaestehaus-weinrebe.de

Althoff Hotel am Schlossgarten

Schillerstraße 23
70173 Stuttgart

Tel.: +49 711 / 20260
anfrage[at]hotelschlossgarten(dot)com
www.hotelschlossgarten.com

Restaurant & Hotel zur Weinsteige

Hohenheimer Straße 28-30
70184 Stuttgart

Tel.: +49 711 / 2367000
info[at]zur-weinsteige(dot)de
www.zur-weinsteige.de

Hotel & Restaurant Ochsen

Ulmer Straße 323
70327 Stuttgart

Tel.: +49 711 / 4070500
info[at]ochsen-online(dot)de
www.ochsen-online.de

Hotel Azenberg

Seestraße 114-116
70174 Stuttgart

Tel.: +49 711 / 225504 - 0
info[at]hotelazenberg(dot)de
www.hotelazenberg.de