Mosel

Wijnbouwgebieden

De Rieslingspecialisten

Het wijngebied aan Moezel, Saar en Ruwer geldt als oudste van Duitsland. In grootse stijl introduceerden de Romeinen de wijnbouw aan de Moezel. Talloze vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van een grote wijnbouwtraditie. Vandaag de dag ligt de helft van de aanplant op steile hellingen met een stijgingspercentage van boven de 30, al dan niet in terrasvorm. meer

Toerisme

Adembenemend wijnlandschap

De wijnen die van de steile hellingen langs de rivieren Moezel, Saar en Ruwer komen, zijn wereldwijd bekend. meer


Uitzicht op de Saarbocht tussen Wiltingen en Kanzem

Het uitzicht vanuit de steile wijngaarden bij Wiltingen gaat in westelijke richting naar de oude arm van de Saar bij Kanzem (links) en de steile wijngaard Kanzemer Altenberg (rechts). Het uitzichtpunt is te bereiken via de Saar-Wein-Wanderweg door de wijngaarden Wiltinger Gottesfuß en Witlinger Kupp. Direct aan de voet van de Altenberg ligt verscholen achter bomen het wijngoed von Othegraven, eigendom van tv-presentator Günther Jauch.

meer
Wandelen

Mosel - Römersteig

Ook deze opwindende wandelroute behoort niet per se tot de makkelijkste. Over een afstand van 15 kilometer zijn immers niet minder dan 600 hoogtemeters te overwinnen. Zelfs een geoefende wandelaar moet er 5 tot 6 uur voor uittrekken. Maar wees gerust, wat we langs onze route zien zal alle inspanningen doen vergeten. Tenslotte maken we met onze wandeling een reis van goed 2000 jaar terug in het verleden.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Calmont

Steiler wordt het zelfs aan de Moezel niet. Met een stijging tot wel 60 graden is de Calmont de steilste wijngaard van Europa. De bijna 300 meter hoge helling tussen de Moezeldorpen Bremm en Ediger-Eller ontstond 400 miljoen jaar geleden tijdens het Devoon en bestaat uit kwartshoudend zandsteen en verweerde leisteen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Jugendstil-Stadt Traben-Trarbach

Het Jugendstilstadje Traben-Trarbach aan de Mittelmosel vormt een waar monument voor het belang van de wijnhandel aan de Moezel. Rond 1900 was het na het Franse Bordeaux het belangrijkste wijnhandelcentrum ter wereld.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Romeins pershuis in Piesport

In piesport aan de Moezel werd het grootste Romeinse pershuis ten noorden van de Alpen gevonden. Hier traden ooit de Romeinen letterlijk met voeten de Moezelwijn.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut der Vereinigten Hospitien Trier

De erfenis van de Romeinen is hier tastbaar. De oorsprong van de wijnkelder in het Weingut der Vereinigten Hospitien in Trier gaar immers terug tot het jaar 330. Destijds stonden hier aan de Moezel twee grote magazijnen, de zogenaamde ‘horrea’.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Lubentiushof

De geschiedenis van de Lubentiushof in Niederfell aan de Moezel gaat terug tot een 1711 gestichte kelder van de vorsten Von der Leyen. In 1994 nam jurist Andreas Barth het wijngoed over en leidt het sindsdien als zij-instromer met allerhande nieuwe ideeën.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Zonnewijzers

Ze laten zien hoe de dag voortschrijdt en ze zijn zo oud als de mensheid. Tot aan het begin van de 19e eeuw waren zonnewijzers synoniem met klokken. Andere waren er niet.

meer